LED vs LCD: a két kijelzőtípus működése közötti különbségek

A digitális tartalommegjelenítés világában két technológia ismert: LCD és LED. Sokszor nem egyértelmű ezen technológiákkal kapcsolatban, hogy miként működnek és hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

LED TV háttérvilágítás

Bármely digitális kijelzőnél jól működő fényforrással kell rendelkeznie, hogy fényesen láthassa a képet. A közelmúltig a TV-k mindig háttérvilágítással rendelkeztek, vagyis a kijelző mögül világítottak. Az utóbbi időben azonban a TV-gyártók elkezdték a LED-technológiát használni a síkképernyős LCD TV-k fényforrásaként, mivel ez a módszer sokoldalúbb és egyenletesebb képmegvilágítást biztosított.

Általában ez a fogalom zavarja meg a legjobban az embereket.

A különbség a LED és az LCD kijelzők között

A kép megjelenésekor sok különbség van a LED-kijelzők és az LCD-k között. Tekintettel a LED-es kijelző technológia fejlődésére és drasztikusan alacsonyabb költségekre, mindkét kijelző típus életképes opciók lehet a különféle belső és külső terekhez. És természetesen mindegyiknek megvannak az előnyei, és mindegyikének vannak korlátai. A digitális tartalommegjelenítés szempontjából a legjobb megjelenítéshez meg kell érteni, hogy pontosan hogyan fognak működni az egyes megjelenítési típusok, és miért jobb az egyik adott helyzetben, mint a másik. Fontos összehasonlítani, nemcsak a költségeket, hanem az olyan tényezőket is, mint a fényerő, a tartósság, a méret, a felbontás, az színek élénksége.

Mi az a LED kijelző?

A LED világító diódát jelent. Meghatározásuk szerint a LED-ek saját fényt szolgáltatnak. Jelen esetben nagyméretű, kültéri és beltéri digitális kijelzők számára. A LED kijelzőknél a ledek mátrixa alkot egy egybefüggő felületes és változó megvilágításukkal teljes képet.

Mi az LCD kijelző?

Az LCD folyadékkristályos kijelzőt jelent. Az ilyen típusú kijelzők a folyadékkristályok fénymoduláló tulajdonságait használják. A fentiek szerint a folyékony kristályok nem termelnek közvetlenül fényt, ehelyett háttérvilágítással segítségével jelenítik meg a képeket a kijelzőn. Az LCD-ket leggyakrabban belső használatra használják, ahol a felhasználók a képernyő közelében vannak. Ezzel a megjelenítési technológiával a kibocsátott fény általában korlátozott.

A LED kijelzők jobbak, mint az LCD?

Költség

A LED-kijelzők általában magasabb előzetes költséggel bírnak, mint az LCD-k. Az LCD-kkel ellentétben azonban a LED kijelzők robusztusok és tartósak, még zord körülmények között is. Ezenkívül viszonylag könnyen fejleszthetők és utólag is bővíthetők. A teljes élettartamot tekintve a LED kijelző jobban megéri gazdasági szempontból.

Fényerősség

A fényerőt általában NIT-ben mérik. Egy NIT négyzetméterenként egy kandelának felel meg. A LED-kijelzők fényereje körülbelül 1500-tól 6500-ig terjed. Az LCD-k sokkal alacsonyabb fényerő-tartományban mozognak. Az LCD kijelzők általában 4-500 NIT-re képesek, míg néhány ipari verzió 1-1200 NIT-re. Ez sokszor nem alkalmas erős napsütésben való megjelenítéshez, mivel a tartalom nagyon nehezen lesz látható. A LED kijelzők képesek erős napsütésben is jól megjeleníteni a kívánt tartalmakat akár beltéren vagy kültéren.

Videó falak

A led fal az egyik legnépszerűbb módszer a digitális kijelzőkhöz belső terekben. A szórakoztató helyszínektől különféle kiskereskedelmi helyiségekig a videófalak vonzó választások lehetnek. A LED-ek általában a videófalak preferált kijelzője könnyű felszerelésüknek, magas fényerejüknek, egyszerű kezelésüknek és összefüggő megjelenítésüknek köszönhetően. A LED modulokat egymás mellé és alá lehet rakni, így bármilyen felületet képezve hézagok és keretek nélkül. Sajnos az LCD kijelzők esetén, ha többet szeretnénk egymás mellé helyezni számolni kell a keretekkel is.

Méret

A LED-kijelző bármilyen méretű lehet. Nincsenek benne korlátozások, csak a fantázia vagy a büdzsé szabhat határt. Építhetőek ívelt, konkáv vagy domborúak is formákban is. Akár 360 fokos hajlításban is elérhető oszlop körül. Az LCD-k általában csak a gyártó által megadott szabványos méretben kaphatók.

Cégünk mindenféle változatban kínál LED videó falakat.

Bővebb információ és ajánlatkérés: https://www.ledtabla.hu/ledfal/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?